När undertecknad gick i mellanstadiet i Stockholmsförorten Salem förra seklet, bestod musikundervisningen av lite pliktskyldigt knäppande på en gitarr och lite rassel med maracas. Läraren i musik var vår ordinarie klassföreståndare som samtidigt hade hand om alla ämnen utom gymnastik. På högstadiet kunde man förvänta sig lite mer musikundervisning eftersom ämnet där hade en egen magister med musikdrömmar, och en egen avsatt tid på schemat. Han kanske gjorde så gott han kunde, men vi fick mest lyssna på olika musikstilar på grammofon, lära oss om olika epoker och vilka stämmor och instrument som ingår i en symfoniorkester. Att själv få skapa musik, eller att få lära sig spela ett instrument var det aldrig tal om.
Den musikaliska kontinenten
Efter att i mogen ålder ha blivit förälder flyttade jag med familjen till Peru. Här började barnen i skolan och fick genast musiken som en viktig del i vardagen och som en guide in i framtiden.
Hela Latinamerika kokar av musik och dans, och barnen socialiseras tidigt in i att bli en del av kulturen. I första klass fick vi köpa xylofoner till våra barn som de sedan lärde sig spela på med hjälp av en hängiven och duktig lärare som dessutom ledde skolans egen symfoniorkester. I andra klass fick våra barn börja med blockflöjt, och nu i tredje klass är de mästare på att spela peruanska melodier på flöjt som exempelvis El Condor Pasa. Ena barnet började ta gitarrlektioner efter ordinarie lektioners slut, och båda vill ha extra flöjtlektioner två dagar i veckan.
Att alla barn på det här sättet tidigt får bli vänner med musiken tycker jag är bra, musiken plöjer upp andra spår i barnens unga hjärnor och blir en stor källa till glädje för dem. De ska förmodligen inte arbeta med musik, men den kommer följa dem hela livet.
Uppträdanden
Barnen får tidigt visa upp sig med sin musik, eller i olika dansföreställningar. De har uppträtt många gånger i skolan inför hundratals föräldrar och övrig släkt. Alla föräldrar filmar givetvis sina älsklingar med sina mobiler samtidigt som de själva får en chans att visa upp sitt senaste mobilskal. Eftersom man hela tiden vill förnya sin telefons utseende kan man hitta rätt hos billigamobilskydd.se. Barnen har också spelat ett par gånger i stadens största shoppinggalleria inför tusentals oknytt folk.
Dansföreställningarna sker oftast på gatan under olika parader. I Latinamerika finns det många olika dansstilar och folkdräkter. Ibland tror jag att nästan varje kvarter har sin egen dans, men varje region och större stad har absolut sin egen folkdräkt och favoritdans.
El Sistema
I grannlandet Venezuela startade El Sistema 1975. Det är gratis musikundervisning för alla barn. Från början var det ett sätt att få barn i riskzonen bort från det farliga livet på gatan. Stjärndirigenten Gustavo Dudamel är en produkt av El sistema och under sin tid vid Göteborgssymfonikerna drog han igång systemet i Sverige. El sistema finns idag över hela världen. Systemet har skapat hundratals symfoniorkestrar och fostrat tusentals framgångsrika musikkarriärer.
Jag är glad att mina barn fick rätt till musiken och att de kan hålla musiken i handen genom livet.
Leave a Comment